Abdesti duhet të merret edhe për të mbajtur Kur'anin, për të bërë tavaf Qabenë, për të bërë sexhde-i tilave, për të falur namazin e xhenazes. Si Te Marim ABDES : Abdest i merret kështu: N i jet i abdest i t: Lex i m i: "Nevejtu en etevenddae l i exhl i s-salat i ve l i ref' i l-hadeth i teka rruben teala. Para se të falim namaz, ose të lexojmë Kur'an duhet marrë abdes. Feja Islame e vlerëson shumë pastërtinë. - Uji eshte i lejuar kur nuk vjen ere (ndotjeje), eshte pa ngjyre (dmth nuk ka pisllek ne te). Aplikacioni 'Falu' permbane: - Takvimi (Kohet per cdo namaz) - Namazi (Menyra e faljes per cdo namazi) - Abdesi (Menyra se si merret abdes) - Kur'an (Disa sure te Kur'anit te transliteruara) - Kibla…. “ Shpërblimi i premtuar në hadithi arrihet me dy gjëra: a) Të merret abdes në formët e treguar. , ka thënë: "Kur të merrni abdes shpëlajeni gojën me ujë duke e rrotulluar atë (ujin) brenda në gojë. “Vendi është shumë i thatë. Përktheu: Dr. Lahen mirë goja dhe hunda nga tri herë. Ushtrimet e rregullta zvogëlojnë rrezikun për 24 sëmundjeve të ndryshme. - Uji është i lejuar kur nuk i vjen erë (ndotjeje), është pa ngjyrë (dmth. ) na urdhëronte që të mos i hiqnim çorapet, veç në rastet kur ishim. Të dyja këto gjëra falë zhdukjes së analfabetizmit dhe shpërndarjes së gjithanshme të librave, tashmë i janë mundësuar shumëkujt. * Pastrohen lëndët që mund të ndodhen mbi lëkurë, si brumi, boja, ngjitësit, etj. Kur merret abdes këndohen këto dua: Kur lan. Muaj në të cilin besimtari e pastron zemrën dhe shpirtin nga papastërtitë dhe me respekt dhe afrim tek Krijuesi e shkatërron murin e mendjemadhësisë. Ai që duhet të bëjë gusël, pasi që ta shpërlajë gojën dhe hundën duke e tundur ujin mirë, nëse hyn në një ujë që rrjedh, në det, apo në një pishinë të madhe duke e lagur tërë trupin, konsiderohet i pastër nga xhunubllëku. Kur merret abdes këndohen këto dua: Kur lan duart. - Uji eshte i lejuar kur nuk vjen ere (ndotjeje), eshte pa ngjyre (dmth nuk ka pisllek ne te). futja e ujit në gojë, me kusht që të mos shkojë në fyt: Kjo ndodh kur marrim abdest apo kur shpëlajmë gojën për shkak të vapës. – Uji eshte i lejuar kur nuk vjen ere (ndotjeje), eshte pa ngjyre (dmth nuk ka pisllek ne te). Abdesti duhet të merret edhe për të mbajtur Kur'anin, për të bërë tavaf Qabenë, për të bërë sexhde-i tilave, për të falur namazin e xhenazes. Uji është i lejuar kur nuk vjen erë (ndotjeje), është pa ngjyrë (dmth. Me kujtohet kur shihja pleqte tek merrnin abdest ne oborr,ne ceshme ose edhe vet me ndonje ene plastike! Tani shumica nga ne per te mos thene te gjithe marrim abdest ne banjo,duke na ardhur me lehte ose duke mos pasur tjeter mundesi. Si merret abdes? Merr abdes ashtu siç merr perhere duke lare duart, fytyren (qe perfshin edhe gojen dhe hunden), duart , jep mes’h flokëve (dhe pas ti veshet) dhe ne vend qe ti lash këmb tani merr mes’h mbi mestet dhe nuk i lan kembet. Sigurohuni që ambjenti rreth jush të jetë i pastër. - Kryen nevoja personale. Nëse përzihet me gëlqere dhe rërë nuk lejohet të merret abdes. - Nxjerrja e gazrave. - Nuk lejohet qe te merret abdes me uje te ndotur. " (Muslimi) Të marr abdes. Ndërkaq, djali është muslimanë i mirë. Gusli merret në kët mënyrë: 1. 2) produkte tjera bimore apo industriale. - Uji është i lejuar kur nuk i vjen erë (ndotjeje), është pa ngjyrë (dmth. A merret abdes me uj me klor? VIDEO. Ka shtje ku injoranca sht e vrtetuar si arsye dhe shtje ku nuk sht. Aplikacioni 'Falu' permbane: - Takvimi (Kohet per cdo namaz) - Namazi (Menyra e faljes per cdo namazi) - Abdesi (Menyra se si merret abdes) - Kur'an (Disa sure te Kur'anit te transliteruara) - Kibla…. Dhe kur të jenë pastruar, pastaj organin seksual dhe vendet të cilat mund t'i ketë pasur të ndyra nga xhunubllëku, pastaj merrte abdes të plotë -ashtu siç merret abdesi komplet - pastaj derdhte ujë mbi kokë tri herë dhe e lante kokën e pastaj e lante trupin. ), dhe ishte aq i zënë (i thelluar) në lexim të Kur’anit sa që nuk e ka vërejtur që është goditur, ose e ka vërejtur por nuk ka dashur ta ndërpresë leximin e Kur’anit nga dashuria dhe respekti për Fjalën e Allahut. Si merret Abdes? Në këtë video mund të mësoni më thjeshtë mënyrën e marrjes së Abdesit. “ Shpërblimi i premtuar në hadithi arrihet me dy gjëra: a) Të merret abdes në formët e treguar. com is "Rruga e Muslimanit" është një faqe interneti Islame Shqip e bazuar tek Kur'ani dhe Sunneti i Profetit Muhammed (s. Ai është larë kështu: Kur ka hyrë të lahet, fillimisht i ka larë duart, pastaj organin seksual dhe vendet të cilat mund t’i ketë pasur të ndyra nga xhunubllëku, pastaj merrte abdes të plotë –ashtu siç merret abdesi komplet – pastaj derdhte ujë mbi kokë tri herë dhe e lante kokën e pastaj e lante trupin. Frika, është përkufizim i dhimbjes që ndjen zemra, për shkak të mendimit se do të ndodhë diçka e papëlqyeshme në të ardhmen. Ai që duhet të bëjë gusël, pasi që ta shpërlajë gojën dhe hundën duke e tundur ujin mirë, nëse hyn në një ujë që rrjedh, në det, apo në një pishinë të madhe duke e lagur tërë trupin, konsiderohet i pastër nga xhunubllëku. Kur u bë i pari i arabëve, vjen një i varfër dhe kur u takua me Profetin (a. Ndërsa kur ekziston shkaku që theksohet në tekstet ligjore, atëherë duhet të ekzistojë edhe dispozita e tij. Në tualet duhet të hyhet me këmbën e majtë dhe duhet të dilet me këmbën. si; Category Namazi-abdesti; Ende nuk ka vlerësime. Shpërndaje! tweet; Translate: Të Rejat; Më të Lexuarat ; Komentet; NATA E MADHE E BERATIT, e Martë, me 07. Të jesh i veshur, të mbulohet trupi, për meshkujt prej kërthize e deri nën gjunjë, ndërsa femrat mbulojnë tërë trupin në përjashtim të fytyrës, duarve dhe këmbëve. Salihu thot për preshevacom se deri në ditën kur do të merret me politik është zotuar që energjitë negative ti sfumoj diku tjetër e jo ti nxjerr ndaj. ‎Falenderimi i takon vetem Allahut. - Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve qe uji qarkollon eshte I LEJUAR. Ne cilesimin e gusulit te Resulit sal-lAll-llahu alejhi ue sel-lem ka disa transmetime prej tyre: Nga Mejmunete bintul Harith radijell-llahu teala anha ka thene: I kam vendosur Resulit sal-lAll-llahu alejhi ue sel-lem ujin per tu lare nga xhenabe (xhunublliku), me te djathten hodhi uje mbi te majten dy ose tri here, me pas lau organin , me pas. Është rëndë që të mbrohet uji nga ky ndryshim, siç është rasti edhe me algat nëpër disa detra, burime etj. Adhurimi gjatë dimrit i ka edhe specifikat e veta të cilat i përcaktojnë rregulla të veçanta. - Nxjerrja e gazrave. Lexojmë: "Bismil-lahi rrahmani rrahim" 2. I donte shumë parfumet dhe miskun dhe i përdoret shumë ato dhe ndaloi ngrënien e ushqimeve që japin erë të keqe si hudhrën, qepën, etj, para se të. Tekbiri fillestar të merret me fjalën All-llahu ekber. Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve që uji qarkullon është I LEJUAR. Për këtë argument themi: Sahabiu që u godit ishte Ubbad ibn Bishr (r. Pejgamberi (salall-llahu alejhi ve selem), ka thënë: "Ai që vdes me abdest, nuk e vuan dënimin e vdekjes. Si merret abdes? Merr abdes ashtu siç merr perhere duke lare duart, fytyren (qe perfshin edhe gojen dhe hunden), duart , jep mes'h flokëve (dhe pas ti veshet) dhe ne vend qe ti lash këmb tani merr mes'h mbi mestet dhe nuk i lan kembet. - Uji eshte i lejuar kur nuk vjen ere (ndotjeje), eshte pa ngjyre (dmth nuk ka pisllek ne te). Bima mbi të cilën bjerë drita e diellit, kjo dritë e energjisë në fotosintezë rikthehet në energji kimike. Scribd is the world's largest social reading and publishing site. Kur dikush e mban abdesin, me atë abdes ai mund të falë më shumë se një namaz. Mënyrën e marrjes së abdesit e dimë nga praktika e Profetit tonë (s. Për këtë arsye duhet që të jemi me abdes kur mbathim mestet. Pyetje: Nëse uji hyn në fyt pa dashje, kur pastrojmë hundën gjatë abdesit, a prishet abdesi? Përgjigje: "Nëse agjëruesi bën pa qëllim ndonjërën nga gjërat që e prishin agjërimin, atëherë agjërimi i tij mbetet i vlefshëm. Në shumë ajete të Kur'anit All-llahu xh. Pas 3 javësh ndërprerjeje, kampionatin grek do të rinisë aktivitetin normalisht. Apr 18, 2020. Cfarë bënte profeti Muhamed kur ndodhej në shtepi? KESHILLA. - Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve qe uji qarkollon eshte I LEJUAR. Scribd es el sitio social de lectura y editoriales más grande del mundo. Atyre që vdesin me abdest, u jepet sevapi i shehidit. Me çfarë pastrohet muslimani Pastërtia është ndër çështjet e rëndësishme në Islam, saqë Allahu i Lartësuar e ka bërë kushtin themelor për pranimin e shumë ibadeteve, si: abdesin për namaz, pastrimin nga jashtëqitja, pastrimin e trupit për atë që është xhunub, pastrimin e femrave që janë me të përmuajshmet dhe. Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve q ë uji qarkollon është I LEJUAR. Kur të ngriheni për të falur namazin, lani fytyrat dhe duart tuaja deri në bërryla, fërkoni kokat tuaja dhe (lani) këmbët tuaja deri te kyçet. Ky artikull përmend disa nga këto dispozita duke filluar nga: ato që kanë të bëjnë me pastërtinë, abdesin, tejemumin, mes-hun mbi meste, ezanin, namazin dhe dispozitat lidhur me të, xhamitë dhe përfundon me përmendjen e disa lutjeve të ndryshme me ratin e ndryshimeve atmosferike. Misvaku ka qenë i njohur para Islamit, por Islami shtoi disa gjëra për përdorimin e tij. Derisa po jepen këshilla për t’u mbrojtur nga koronavirusi edhe Gold AG ka për të thënë diçka. A lejohet te merret mes-h mbi çorape dhe nëse po cilat janë kushtet? GJITHASHTU NË ALBISLAM. Këshillat që po qarkullojnë kudo kanë të bëjnë me …. - Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. Elvis Naçi 168,179 views. Kur pëlqehet të merret abdes 1. 64 on Apache works with 4407 ms speed. Ndërkaq, djali është muslimanë i mirë. This banner text can have markup. Istibra: Meshkujt duhet të jenë të kujdesshëm përsa i. Version History. 10:44, 28-03-2018. Si te Marrim Abdes Video Mesim Krenaria ime Islami. Përndryshe, pas vjelljes dhe gjakderdhjes, duhet të merret abdesi përsëri. Në fillim të kapitullit të pastërtisë kemi theksuar se dispozitat që kanë të bëjnë me pastërtinë, ashtu siç kanë për qëllim mënjanimin e ndyrësirave konkrete dhe kujdesin për mirëmbajtjen e pastërtisë për besimtarin, janë në vetvete edhe rite (adhurime) që synojnë afrimin tek Allahu i Lartësuar. Abdesi merret kështu: 1. Scribd es el sitio social de lectura y editoriales más grande del mundo. Kasida Majci. Nuk e di se si më ndodh kështu, por kur laj secilën gjymtyrë më duket sikur s'e kam larë mirë apo sikur lëshoj në mënyrë të pavetëdijshme gazra. Le të përmendim një “profeci” të Muhamedit që ka dështuar 100%. Une di si merret abdes por desha te diskutoj, te dij me shume nga ata qe falin namaz dhe qe kane lexuar me shume literature islame per vendin qe marrim abdes,per ju me mire do te thoja per ne qe jetojme ne banesa dhe mundesite tona jane te kufizuara!. Gusli është larje e veçant e paraparë fetare pas hedhjes së farës (kur është xhunup) dhe pas spastrimit femëror (hajd dhe nifas). - Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve qe uji qarkollon eshte I LEJUAR. janë të pakta çorapet qe prodhohen sot e u përgjigjen këtyre kushteve. Ka thënë Allahu i madhëruar: O ju që besuat! Kur doni të ngriteni për të falur namazin, lani fytyrat tuaja deri në bërryla; fërkoni kokat tuaja, e këmbët lani deri në dy zogjët. nuk bën që të merret abdes ose të lahet me të, megjithëse ai është i pastër, si p. Dhe kur të jenë pastruar, pastaj organin seksual dhe vendet të cilat mund t'i ketë pasur të ndyra nga xhunubllëku, pastaj merrte abdes të plotë -ashtu siç merret abdesi komplet - pastaj derdhte ujë mbi kokë tri herë dhe e lante kokën e pastaj e lante trupin. ku thotë: "Nuk e pranon Allahu namazin e ndonjërit nga ju deri sa ai të mer abdes". Si merret gusulli pas marëdhënieve initime? - Hoxhë Alaudin. Uji është i lejuar kur nuk vjen erë (ndotjeje), është pa ngjyrë (dmth. Përsa i përket medhi-ut (lëngut prostatik) , Profeti alejhi selam ka thënë: " Merrni abdes!". - Uji eshte i lejuar kur nuk vjen ere (ndotjeje), eshte pa ngjyre (dmth nuk ka pisllek ne te). Kur'ani me Përkthim Shqip 207,824 views. ), dhe ishte aq i zënë (i thelluar) në lexim të Kur’anit sa që nuk e ka vërejtur që është goditur, ose e ka vërejtur por nuk ka dashur ta ndërpresë leximin e Kur’anit nga dashuria dhe respekti për Fjalën e Allahut. Kasida Majci. Kur prekim gruan me epsh. Kur të marr i m abdest i n, fytyrën dhe duartë i ter i m me peshq i r. your password. I lajmë duartë deri përtej shuplakës tri herë. kryeministrin të merret me Partizanin dhe jo me pasojat e tërmetit të 26 nëntorit. Ai është larë kështu: Kur ka hyrë të lahet, fillimisht i ka larë duart, pastaj organin seksual dhe vendet të cilat mund t’i ketë pasur të ndyra nga xhunubllëku, pastaj merrte abdes të plotë –ashtu siç merret abdesi komplet – pastaj derdhte ujë mbi kokë tri herë dhe e lante kokën e pastaj e lante trupin. Kur flasim për faljen e namazit, duhet të dimë që çdo mysliman duhet të ketë fillimisht abdes para se at kryejë atë. Dhe pak dite na ndajne nga Ramazani. Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve që uji qarkullon është I LEJUAR. Përktheu: Valdet Gashi. Apr 14, 2020. - Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. HUTBEJA E DITËS NDËRKOMBËTARE TË SHËNDETIT Falënderimi i takon All-llahut. , se Profeti alejhi salatu ue selam e ka lagur kokën e tij gjatë agjërimit nga etja ose vapa, siç transmetohet nga Ahmedi dhe Ebu Davudi. Sigurohuni që ambjenti rreth jush të jetë i pastër. Qytetarëve s’u del inati me Ilir Beqajn: Me pensione e me varreza s’merret kush; Leja për prindërit me fëmijë, qytetarët mbushin plot liqenin e Farkës në Tiranë. Vetem nese ka lende qe jane kunder ujit siç jane disa lloj remelesh (biles eshte e shkruar ne to qe jane kunder ujit, dmth qe nuk e lejojne depertimin e ujit ); atehere keto lende duhet te pastrohen mire derisa te lejojne depertimin e ujit, seose kusht per te qene abdesi i rregullt eshte depertimi i ujit ne pjeset e abdesit. Kasida Majci. Allahume ixhalni mine tevabine vexhalni. s) Historitë e Profetëve; Lutjet e Pejgamberëve; Jeta e Sahabëve (Fragmente) Dëgjo Kur'an Live; Mjekësi. Hapen dyert. Fërkimi i kokës dhe i veshëve me duar të lagura 7. " Pra, duke gjykuar se gjaku është papastërti, por edhe ky gjykim shkon krahas mosdijes në lidhje me të vërtetën e atij gjaku. Kur fillon të marrësh abdes thua "Bismil-Lah Kur pëlqehet të merret abdes. Cfare e prish Abdesin? - Abdesi prishet kur njeriu fle gjume. Për sa i përket asaj që disa dijetarë të Fikhut kanë kushtëzuar që çorapet mbi të cilat merret abdes të jenë prej lëkurës së hollë, të trasha, që nuk lejojnë depërtimin e ujit e tjerë, dijetarët përmendin se nuk ka asnjë argument të saktë që specifikon kushte të tilla. Ai është dijetari i madh, muhadithi, gjuhëtari i njohur, shkrimtari i mrekullueshëm, poeti i madh, udhëtari maroken dhe shehu selefi dr. Bora a është e pastër dhe a mund të merret abdes me borë? Përgjigje:. Ibn Tejmijjeh tha ne Mexhmuaturr-Rrisail-il Kubra 1/243:” Vendi i nijetit eshte ne zemer e jo ne gjuhe(me ze) ne te gjitha format e ibadetit-sic eshte rene dakort nga te gjithe dijetaret e muslimaneve- si abdesi, namazi. • Merret abdes (njëlloj si për namaz por me një përjashtim: Profeti e shtynte larjen e këmbëve deri në fund të guslit. Si perdorues i jashtem, vaji limonit ka efekte pozitive per forcimin e thonjve, jep hidratim dhe shkelqim lekure, heq rrudhat etj. Ai që duhet të bëjë gusël, pasi që ta shpërlajë gojën dhe hundën duke e tundur ujin mirë, nëse hyn në një ujë që rrjedh, në det, apo në një pishinë të madhe duke e lagur tërë trupin, konsiderohet i pastër nga xhunubllëku. Ndërsa lëngu tjetër, del pas nevojës fiziologjike, kur njeriu çon peshë të madhe ose kur është i sëmurë. - Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve qe uji qarkollon eshte I LEJUAR. Ushtrimet e rregullta zvogëlojnë rrezikun për 24 sëmundjeve të ndryshme. Transmetohet nga Ebi Hurejra -radiallahu anhu- se i Dërguari i Allahut ka thënë: "Nëse afrohet koha nuk do përgenjështrohen ëndërrat e besimtarit. Këshillat që po qarkullojnë kudo kanë të bëjnë me …. Mekruhet nuk kufizohen vetëm në këto që u përmendën, ka edhe tjera që nuk përkojnë me komoditetin e abdesit. Pyetje - Përgjigje. Si merret gusulli pas marëdhënieve initime? - Hoxhë. Bëhet me dije se shqiptari, punonte në ndërtim dhe gjatë hapjes së një grope nëntokësore për të të vendosur një depozitë uji, është bllokuar nga dheu, ku ka gjetur dhe vdekjen. " Mënyra se si merret abdesti i. Abdesi merret. - Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve që uji qarkollon është I LEJUAR. Kur Profeti (paqja qoftë mbi të) merrte abdes, ujin që binte nga duart e tij, shokët e tij bënin të gjitha përpjekjet për ta pritur me duart e tyre dhe shpeshherë edhe shtyheshin kush e kush ta priste i pari, e ai që ngelte pa gjë, me duart e lagura të shokut të tij, nga ai ujë, fërkonte fytyrën e tij. Scribd est le plus grand site social de lecture et publication au monde. Si merret Abdes ? All-llahu xh. Ushtrimet e rregullta zvogëlojnë rrezikun për 24 sëmundjeve të ndryshme. Kështu ai e plotëson abdesin e vet i pastruar prej gjynaheve. Rukja December 20, 2015; Uji Zem Zem December 19, 2015; Mjalti, Mjekësi. kryeministrin të merret me Partizanin e jo me pasojat e tërmetit”, mesfushori i ‘sulet’ Braçes: Ndjej dhimbje… as në fushë s’kemi qenë të qetë Ai shprehet se ndjen keqardhje, kur sheh zv. 6 Menyrat se si te ruhesh nga joshja dhe provokimet e femrës? 8 njohuri Kuranore. ) Me rukje kemi për qëllimi mjekimin me anë të Kur`anit sipas udhëzimeve që japin ata që mjekojnë me Kur`an dhe jo shkuarjen tek disa njerëz që pretendojnë se janë hoxhallarë por që nuk kanë as shkollimin dhe as dijen e duhur për t'u quajtur të tillë e jo më për ta merituar atë emër. - Ngrenia e mishit te deves. net Rregullat e adbesit nga shejh Allame Salih Ibn Feuzan Ibn Abdillah Ibn Feuzan Burimi: el-Mulekhes el-Fikhi, vëllimi 1, f. Tevrati: Pohuan se Uzejri eshte i biri i Allahut,Subhanehu ve teala. I lajmë duartë deri. shko lart. Për këtë arsye duhet që të jemi me abdes kur mbathim mestet. nuk ka pisllëk në te). (Përkujto) Kur disa prej exhinëve i drejtuam te ti që ta dëgjojnë Kur'anin dhe kur u afruan dhe e dëgjuan atë, thanë: "Heshtni!" dhe kur u krye, u kthyen te populli i vet dhe e këshilluan. Të përmendurit emrin e Zotit në fillim (të thuhet bissmilah). Nuk lejohet që të merret abdes me ujë të ndotur. 1 - Variacione te tjera te fjales abdes jane "Ud'u" ne gjuhen arabe, apo ne shqip mund te perkthehet si pastrim i pjesshem. Elvis Naçi 168,179 views. · Kurë shëndeti keqësohet po të merret abdes ose gusul (me lejen e mjekut musliman). Është shumë sevap gjithmonë të jesh me abdest, të hysh në shtrat me abdest, të hash dhe të pish me abdest. Pra, Pejgamberi salAllahu alejhi ue selem dhuratat që u jepen punëtorëve të shtetit, i ka llogaritur se janë si ky mëkat. Abdesi prishet në këto kushte: * Dalja nga. Fërkimi i kokës dhe i veshëve me duar të lagura. Me dorë të djathtë shpërlajmë gojën e me të majtë hundën. Gusli merret në kët mënyrë: 1. Lam; \" (përkujto) edhe zekiriain kur e luti zot. Ka thënë Allahu i madhëruar: O ju që besuat! Kur doni të ngriteni për të falur namazin, lani fytyrat tuaja deri në bërryla; fërkoni kokat tuaja, e këmbët lani deri në dy zogjët. Ka thënë Allahu i madhëruar: O ju që besuat! Kur doni të ngriteni për të falur namazin, lani fytyrat tuaja deri në bërryla; fërkoni kokat tuaja, e këmbët lani deri në dy zogjët. In e vet: "zo. Uji është i lejuar kur nuk vjen erë (ndotjeje), është pa ngjyrë (dmth. Aplikacioni 'Falu' permbane: - Takvimi (Kohet per cdo namaz) - Namazi (Menyra e faljes per cdo namazi) - Abdesi (Menyra se si merret abdes) - Kur'an (Disa sure te Kur'anit te transliteruara) - Kibla…. Marrë nga libri "Et-tuhfe el-islamijje li talibi'l-hidaje er-rabbanijje" i autorëve. të çorapeve apo ndonjë kusht, për këtë arsye lejimi mbetet i përgjithshëm pa kushte. Muslimani kur largohet prej shtratit të tij në pjesën më të errët të natës dhe merr abdes me ujë të ftohët, pastaj qëndron para Allahut duke e thirrur e duke u lutur në namaz, atëherë Allahu atë e përmend, krenohet para melaqeve me të, e dëgjon pendimin dhe istigfarin e tij, e dëgjon lartësimin dhe madhështimin e Tij në. Kadi Ebu Shuxha, dijetar i shkollës Shafie, kur ka folur rreth dispozitave fetare që kanë të bëjnë me tejemumin ka thënë: "Tejemumi lejohet të merret me dhe të pastër që ka pluhur. Në një shkrim të Shejh Muhamed Hasanit thuhej: “Respekto gruan tënde! Është SUNET. I Dërguari i Allahut, alejhi salatu ue selam, e pëlqente misvakun dhe e përdorte atë edhe kur ishte agjërueshëm, edhe kur merrte abdes, edhe para namazi, edhe kur hynte në shtëpi. PËRGJIGJE: Nuk është e detyrueshme që të merret abdes për çdo namaz dhe është e lejueshmeqë ti falë namazet me një abdes nëse nuk e ka prishur atë. (Kur'ani Fisnik) Për atë që është i sigurt me abdes, Tek më vonë janë themeluar Shkenca e Tevhidit, e cila merret me studimin e çështjeve të besimit, Shkenca e etikës, e misticizmit, në të cilën bëjnë pjesë temat e misticizmit, durimit,. Me fjalën e vet njeriu e pasqyron atë që ka në zemër. Tejemum do të thotë të prekësh duart në dhé dy herë dhe të fërkosh njëherë fytyrën dhe pastaj duart deri në bërryla. • Merret abdes (njëlloj si për namaz por me një përjashtim: Profeti e shtynte larjen e këmbëve deri në fund të guslit. Nuk lejohet q ë të merret abdes me ujë të ndotur. Fërkimi i kokës dhe i veshëve me duar të lagura. Duke qenë se merret me biznes, ai udhëton shumë. Nijeti (vendosja) për abdest. - Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. Lakit ibën Sabra transmeton se Profeti (a. Gojën dhe fytin me e shpërla me ujë (gargara) 2. Kur vëmë re që një njeri merret më shumë me një veprimtari të caktuar, themi se ai ka prirje për këtë lloj veprimtarie. kur ËshtË e pËlqyeshme qË tË merret abdest !!?? Para se të flesh. 22 Jashtëqitja e cila del prej dy vrimave e prish abdesin, përpos gazi apo era e cila del nga organi i mashkullit dhe femrës, kjo nuk e prishë abdesin sipas mendimit më të saktë të dijetarëve hanefij. Ajetul Kursija. Kur marrim abdes duhet t’i fërkojmë këmbët me dorë të lagur një herë. Le t'i përmendim disa prej tyre: * Eshtë mendub që, për t'i prekur me dorë librat fetarë, si Fikhun, Hadithin, Akaidin, etj. Dhe më pas pozicionohuni drejt Kiblës. Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve që uji qarkullon është I LEJUAR. kryeministrin të merret me Partizanin e jo me pasojat e tërmetit”, mesfushori i ‘sulet’ Braçes: Ndjej dhimbje… as në fushë s’kemi qenë të qetë Ai shprehet se ndjen keqardhje, kur sheh zv. - Ngrenia e mishit te deves. Aplikacioni 'Falu' permbane: - Takvimi (Kohet per cdo namaz) - Namazi (Menyra e faljes per cdo namazi) - Abdesi (Menyra se si merret abdes) - Kur'an (Disa sure te Kur'anit te transliteruara) - Kibla…. A duhet te marr nga pasuria e babait koprac pa leje? Apr 17, 2020. Larja e duarve. Përmbledhje e biografisë se Muhamed Tekiudin El-Hilali[1] Prejardhja dhe vendlindja e tij. Dhe më pas pozicionohuni drejt Kiblës. Në lidhje me këtë çështje do analizojmë dy terma: "istinxha" dhe "istibra". Fjala e parë që i është shpallë Muhammedit [sal-laAllahu alejhi ve sel-lem] ka qenë fjala ‘Lexo!’ (Kur’ani: El-Alek, 1), për të vazhduar më pas me urdhra për të zënë dije dhe për tu konsultuar me dijetarët (Kur’ani: En-Nahl, 43), me dobi dhe. Kur të ngriheni për të falur namazin, lani fytyrat dhe duart tuaja deri në bërryla, fërkoni kokat tuaja dhe (lani) këmbët tuaja deri te kyçet. Kliko këtu për të mësuar si merret abdes. - Nuk lejohet qe te merret abdes me uje te ndotur. Elvis Naçi 168,179 views. Kur prekim gruan me epsh. Kur'ani Kerim - English; Disa Ajete Kur'anore; Xhevshen Shqip; Libri i Lutjeve (Dua Mecmuasi) el-Kulubu Daria; Duaja e Sekines; Dua Haxheti; Tesbihatet e Namazeve; Tevhidname; Dua në Natën e Beraetit; Dua e Teferxhijes; Dua e Tahmidiye 1; Dua e Tahmidiye 2 ; Ashab-i Beder 1; Ashab-i Beder 2; Ashab-i Beder 3; Ashab-i Uhud; Nje lutje e vecante; Video; Familja. Në fakt, këto dua nuk janë transmetuar drejpërsëdrejti nga Profeti (paqja qoftë mbi Të), por që në përmbajtje të tyre e kanë esencën nga lutjet e Tij (paqja qoftë mbi Të). ), ndërsa ai ishte duke marrë abdes dhe nuk i është përgjigjur përshëndetjes së tij, derisa ka përfunduar së marri abdes. - Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. Është shumë sevap gjithmonë të jesh me abdest, të hysh në shtrat me abdest, të hash dhe të pish me abdest. Kurse në lidhje me spermën , Ibn Abazi ka thënë se duhet të merret gusul, ndërsa për medhi-un dhe uedi-un, ai ka thënë se duhen larë organet seksuale dhe të merret abdes, ashtu sic merret abdes per namaz". Atyre që vdesin me abdest, u jepet sevapi i shehidit. Welcome! Log into your account. Cfare e prish Abdesin? - Abdesi prishet kur njeriu fle gjume. Lajmë duart rreth shuplakës tri herë duke fërkuar mire deri në kyçe. Namazi që e fal me këtë abdes nuk pranohet. Imam Ahmedi kur e lavdëronte i thoshin: "O Ebu Abdullah, si e lavdëron ti këtë njeri, i cili hëngri, piu, fjeti, nuk u ngrit për namaz nate dhe namazin e sabahut e fali pa abdes?" Imami e pyeti Shafiun dhe ai tha: "Hëngra sa e boshatisa enën, sepse nuk kam gjetur ushqim më të mirë se ushqimi i imam Ahmedit. I donte shumë parfumet dhe. Le ta ftojë vëllain e tij në iftarë. Ai recitohet kështu: - All-llāhu ekber (2 herë) - Allahu është më i madhi - Eshhedu en lā ilāhe il-lallāh (1 herë) - Dëshmoj se s'ka zot tjetër përveç Allahut - Eshhedu. - Uji eshte i lejuar kur nuk vjen ere (ndotjeje), eshte pa ngjyre (dmth nuk ka pisllek ne te). Mënyrën e marrjes së abdesit e dimë nga praktika e Profetit tonë (s. 31 -35 Dije, o musliman, se abdesi ka kushte, detyrime dhe akte të rekomanduara. Në fillim të kapitullit të pastërtisë kemi theksuar se dispozitat që kanë të bëjnë me pastërtinë, ashtu siç kanë për qëllim mënjanimin e ndyrësirave konkrete dhe kujdesin për mirëmbajtjen e pastërtisë për besimtarin, janë në vetvete edhe rite (adhurime) që synojnë afrimin tek Allahu i Lartësuar. Hadithi na tregon se ky ujë është ashtu sic është krijuar edhe pse është ndryshe dhe ky ndryshim nuk ndikon në të, andaj themi nëse uji ndyshon më diçka të pastër ai është i pastër dhe nëse ndryshon më diçka të papastër ai është i papastër dhe nuk merret abdes përpos se me ujë që i ka cilësitë ashtu siç është. PËR ÇFARË I MBETET MERAK NJERIUT NGA KJO BOTË? Pse ISLAMI?. Si te marrim abdes. Rukja December 20, 2015; Uji Zem Zem December 19, 2015; Mjalti, Mjekësi. Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve që uji qarkullon është I LEJUAR. Në rast të rrjedhjes së shumtë të gjakut a të vjelljes së shumtë. 17) Amrah / Kosovë / 15-2-2009. Kur preket organi gjenital ose vrima anale pa ndonjë pengesë. Kur Allahu ka thënë se është obligim marrja abdes për namaz, ka thënë se nëse nuk gjeni ujë merrni tejmum. Welcome! Log into your account. PërmbajtjaSi merret Abdesi (Abdesti, Avdesi)?Si merret Gusuli (Gusli, Gusulli)?Si merret Tejemumi (Tejemmumi)? Si merret Abdesi (Abdesti, Avdesi)? Feja Islame e vlerëson shumë pastërtinë. ARSYET QË LEJOHET TË MERRET TEJEMMUM JANË · Kurë uji gjindet larg së paku 30 min të ecur në këmbë (2 km). Përktheu: Jusuf Kastrati [1] Muslimi (245). (Kur'ani-El Maide,6) Abdesi është larje e posaçme me ujë të pastër. Që nga rinia e hershme merret me shkrimin e poezive. Para se të falim namaz, ose të lexojmë Kur'an duhet marrë abdes. Kur namazi i Xhenazes dhe i Bajramit do te perfundoje derisa te marrin abdes. ÇFARË DUHET PASUR KUJDES GJATË MARRJES SË GUSULIT. A merret abdes me uj me klor? VIDEO. Ai është larë kështu: Kur ka hyrë të lahet, fillimisht i ka larë duart, pastaj organin seksual dhe vendet të cilat mund t’i ketë pasur të ndyra nga xhunubllëku, pastaj merrte abdes të plotë –ashtu siç merret abdesi komplet – pastaj derdhte ujë mbi kokë tri herë dhe e lante kokën e pastaj e lante trupin. nuk ka pisllëk në te). Më tejemmumin që merret për abdes ose për gusul, mund të falen namazet, si farz ashtu edhe nafile. hopla që thonë se ka yndyrë të thiut, a mendoni edhe ju njëtë? Pergjigja: Së pari: Produktet që përdoren në prodhimin e kremeve, shamponëve, pastës së dhëmbëve dhe sapunëve; gjithashtu barërave, apo ushqimeve, ose janë: 1) vajra dhe dhjame të kafshëve. Përgjigja : Nëse uji në të cilin ka lëng (frutash) e ka ndryshuar ngjyrën, shijen ose erën, d. Kijam: qëndrimi në këmbë për sa kohë lexohen pjesë nga kurani për çdo rekat. your username. Kurse në lidhje me spermën , Ibn Abazi ka thënë se duhet të merret gusul, ndërsa për medhi-un dhe uedi-un, ai ka thënë se duhen larë organet seksuale dhe të merret abdes, ashtu sic merret abdes per namaz". - Uji është i lejuar kur nuk i vjen erë (ndotjeje), është pa ngjyrë (dmth. Abdesi merret. Nese perdoret para ngrenies, vaji i limonit eshte shume i mire per celulitin, per mykun. sh urdhëron që ta falim namazin. Nuk lejohet që të merret abdes me ujë të ndotur. Une di si merret abdes por desha te diskutoj, te dij me shume nga ata qe falin namaz dhe qe kane lexuar me shume literature islame per vendin qe marrim abdes,per ju me mire do te thoja per ne qe jetojme ne banesa dhe mundesite tona jane te kufizuara!. Të jesh i pastër para se të kryesh adhurimet është një nga kushtet fillestare. “Koha e mëngjesit” është kur fillon të merret kjo dritë. Para se të falim namaz, ose të lexojmë Kur'an duhet marrë abdes. - Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. Mënyrat e braktisjes së Kur'anit! 4 kategoritë e përjashtuara nga agjërimi i Ramazanit. Cfare e prish Abdesin? - Abdesi prishet kur njeriu fle gjume. Ja, pra, për shkak të mundësisë së ngjarjes së dukurive. Hapen dyert. Lejohet të merret abdes prej ujit që gjendet në enë prej bakri, në enë lëkure si dhe të tjera si këto. Kepuca apo çorapja te ciles i jepet mes'h ne abdes, duhet te mbuloje zogun e kembes, sepse ato zevendesojne larjen e kembeve qe eshte deri ne zog. Atyre që vdesin me abdest, u jepet sevapi i shehidit. PËR ÇFARË I MBETET MERAK NJERIUT NGA KJO BOTË? Jeta pa Allahun!!!. Falenderimi i takon vetëm Allahut subhanehu ue teala, selamet dhe salauatet janë mbi të Dërguarin e Tij. Gishtërinjtë mbahen të bashkuar dhe të drejtuar drejt kibles. Tërë trupin me e la që të mos mbetet asnjë vend i terur. - Mirësitë dhe dobitë e namazit: [1] Namazi është bërë obligim mbi shtatë qiejt pa ndërmjetës kur ishte…. Hixhame December 20, 2015. Abdesti duhet të merret edhe për të mbajtur Kur'anin, për të bërë tavaf Qabenë, për të bërë sexhde-i tilave, për të falur namazin e xhenazes. Nëse në gishta ka unaza, unazat lëvizen me qëllim që uji të kalojë edh. Kur të ngriheni për të falur namazin, lani fytyrat dhe duart tuaja deri në bërryla, fërkoni kokat tuaja dhe (lani) këmbët tuaja deri te kyçet. (Kur'ani-El Maide,6) Abdesi është larje e posaçme me ujë të pastër. Jomuslimanët do të kenë shpërblim të dyfishtë kur e pranojnë Islamin. Definicioni: Të larët e trupit nga xhunubi, hajdi dhe nifasi (menstruacionet) quhet «gusul». Ebi Hurejrah radiallahu anhu ka thënë: I Dërguari i Allahut صلى الله عليه و سلم ka thënë:"Kur muslimani apo besimtari merr abdes - kur e lan fytyrën e tij, dalin prej saj bashkë me ujin, apo me pikën e fundit të uji, të gjitha gjynahet që ka bërë me shikimin e syve të tij, apo e ngjashme me këtë. Dhe më pas pozicionohuni drejt Kiblës. - Nuk lejohet qe te merret abdes me uje te ndotur. Ajo deri tash ka marrë pjesë në disa ekspozita kolektive dhe individuale, në qytete te ndryshme, si në: La Loviere, Manage, Anderlues, etj. Hapi i dytë. – Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. Profeti (salallahu alejhi ue selam) ka rekomanduar përdorim të përditshëm të misvakut, veçanërisht pas zgjimit, kur marrim abdes, kur lexojmë Kuran, para se të flemë dhe kur goja mban erë të keqe. “Vendi është shumë i thatë. Muhammedi a. Dritë e Pashuar 1; Dritë e Pashuar 2; Jeta e Profetit tonë të dashur; Nën hijen e besimit 1; Nën hijen e besimit 2; Statuja e Shpirtrave Tanë; Lekundjet qe solli shekulli 1; Lekundjet qe solli shekulli 3. Si merret gusli? Si sunnet gusuli merret kështu: 1- Së pari, edhe nëse janë të pastra, duhet të lajë të dy duart dhe vendin e turpshëm (auret) dhe vendet ku ka ndyrësi në trup. All-llahu xh. Fjala e parë që i është shpallë Muhammedit [sal-laAllahu alejhi ve sel-lem] ka qenë fjala ‘Lexo!’ (Kur’ani: El-Alek, 1), për të vazhduar më pas me urdhra për të zënë dije dhe për tu konsultuar me dijetarët (Kur’ani: En-Nahl, 43), me dobi dhe. Përgjigja : Nëse uji në të cilin ka lëng (frutash) e ka ndryshuar ngjyrën, shijen ose erën, d. nuk ka pisllëk në te). Në fillim të kapitullit të pastërtisë kemi theksuar se dispozitat që kanë të bëjnë me pastërtinë, ashtu siç kanë për qëllim mënjanimin e ndyrësirave konkrete dhe kujdesin për mirëmbajtjen e pastërtisë për besimtarin, janë në vetvete edhe rite (adhurime) që synojnë afrimin tek Allahu i Lartësuar. Merret abdes. Tekbiri fillestar të merret me fjalën All-llahu ekber. Kur’ani: Allahu,subhanehu ve teala, eshte pershkruar me cilesi te perkryera dhe është i paster nga te metat. Kur'an; Video; Përgjigje; Parashtro pyetjen tënde; Përgjigje; A prishet abdesi nga rrjedhja e menstruacionit të bardhë? Pyetje: Selam alejkum hoxhe i nderuar. Profeti (a. Tevrati: Pohuan se Uzejri eshte i biri i Allahut,Subhanehu ve teala. Abdesi merret. Para se të falim namaz, ose të lexojmë Kur'an duhet marrë abdes. ‎Falenderimi i takon vetem Allahut. Ai vetë tregon: "Një herë udhëtova drejt një shteti të Azisë lindore. Imam Ahmed Kalaja. Sigurohuni që ambjenti rreth jush të jetë i pastër. Tejemumi të merret në vend të pastër që është nga esenca e tokës si: dheu, guri i rrafsh dhe pluhuri të cilat nuk digjen me zjarr e të bëhen hi si druri apo barërat. Si të marrim abdes. ”[1] Ibadetet për të cilat. I Dërguari i Allahut, alejhi salatu ue selam, e pëlqente misvakun dhe e përdorte atë edhe kur ishte agjërueshëm, edhe kur merrte abdes, edhe para namazi, edhe kur hynte në shtëpi. Kur'an; Video; Përgjigje; Parashtro pyetjen tënde; Përgjigje; A prishet abdesi nga rrjedhja e menstruacionit të bardhë? Pyetje: Selam alejkum hoxhe i nderuar. Ushtrimet e rregullta zvogëlojnë rrezikun për 24 sëmundjeve të ndryshme. Kur myslimani kujdeset që ta ruajë abdestin, me qëllimin për ta falur namazin e kohës së radhës, ai ka shprehur një interesim dhe koncentrim të vazhdueshëm për kontrollimin e vetëdijes së tij besimore. PYETJE: Nëse arrijmë në një vend pa ujë dhe kur kërkojmë gjejmë ujë të pisrt. Kur te merret abdes heren tjeter, duhet te lahen kembet. - Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. Të thuash Bismilah. Kërkojmë mbrojtje nga All-llahu prej të këqijave të vetvetes dhe të veprave tona. Në këtë rast, ai duhet t'i prekë këmbët e tij me duar të lagura mbi çorape. me'e tahuren ve xhe'alel-islame nura" "Falendirimi i takon Allahut, që e ka bërë ujin të pastër e pastrues dhe Islamin dritë!" Kur lan gojën. Si merret abdes? Zekati; Që nga dita kur ne u privuam nga trashëgimia e tokës bota islame është ndodhur në një gjendje të mjerueshme mes dobësisë së. -Nese flejme ose e humbim vetedijen,qofte edhe per nje cast te shkurter. Muhammedi a. Cfare e prish Abdesin? – Abdesi prishet kur njeriu fle gjume. Si merret gusli? November 28, 2013. Për agjëruesin urrehen disa gjëra të cilat mund të bëhen shkaktare për prishjen e agjërimit, edhe pse në vetvete ato nuk e prishin agjërimin. e ka bërë të mundur që çdo njeri kur të arrijë në moshën madhore, me disa shenja ta kuptojë se ky njeri është i ngarkuar me detyra (obligime) fetare. - Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve që uji qarkollon është I LEJUAR. Është shumë sevap gjithmonë të jesh me abdest, të hysh në shtrat me abdest, të hash dhe të pish me abdest. Përgjigje: Ky s'është shpjegim për dispozitën e gjakut, pasi,. Nuk lejohet t ë merret abdes me ujë në të cilin ka pire derri apo kanë ndotur kafshët. A e prish gjumi abdesin? Gjumi nuk e prish abdesin. - Ngrenia e mishit te deves. Abdeset mendub (abdeset që nxiten për t’u marrë): Veç specifikave që i përmendëm më sipër, janë edhe shumë situata kur nxitet të merret abdes. Vendosni dorën tuaj të djathtë mbi dorën tuaj të majtë. Si te marrim abdes. " Pra, duke gjykuar se gjaku është papastërti, por edhe ky gjykim shkon krahas mosdijes në lidhje me të vërtetën e atij gjaku. Imam Ahmedi kur e lavdëronte i thoshin: “O Ebu Abdullah, si e lavdëron ti këtë njeri, i cili hëngri, piu, fjeti, nuk u ngrit për namaz nate dhe namazin e sabahut e fali pa abdes?” Imami e pyeti Shafiun dhe ai tha: “Hëngra sa e boshatisa enën, sepse nuk kam gjetur ushqim më të mirë se ushqimi i imam Ahmedit. - Kur dhimbjet në vesh janë të moderuara ose të rënda - Kur këto dhimbje zgjasin të paktën 48 orë (ose) - Kur dhimbjet e veshit shoqërohen nga një temperaturë 39 gradë Celsius = 102,2 gradë Fahreneit ose më e lartë. - Uji eshte i lejuar kur nuk vjen ere (ndotjeje), eshte pa ngjyre (dmth nuk ka pisllek ne te). Kurse në lidhje me spermën , Ibn Abazi ka thënë se duhet të merret gusul, ndërsa për medhi-un dhe uedi-un, ai ka thënë se duhen larë organet seksuale dhe të merret abdes, ashtu sic merret abdes per namaz”. Edukata e mësimit të namazit fëmijëve kur ata janë shtatë vjeç. Scribd est le plus grand site social de lecture et publication au monde. (Kur'ani-El Maide,6) Abdesi është larje e posaçme me ujë të pastër. Jam nje moter muslimane jam ne shkolle te mesme, deshta te pyes ne lidhje me mestruacionet e bardha. »Kur njeriu niset për në haxhxh me para të fituara nga hallalli, ven këmbën në yzengji ([8]), atëherë merret vetëm abdes). Edhe ne e kemi keshillu me e leshu ate vend por derisa te jete atyble te mbrohet por te ik sa me pare nga aty. Lexojmë: "Bismil-lahi rrahmani rrahim" 2. Cili është vendimi për një grua e cila i heq qimet e fytyrës me lazer? Apr 2, 2018. Musli Vërbani Usuli fikh. Welcome! Log into your account. Scribd es el sitio social de lectura y editoriales más grande del mundo. - Nxjerrja e gazrave. HUTBEJA E DITËS NDËRKOMBËTARE TË SHËNDETIT Falënderimi i takon All-llahut. Në lidhje me këtë çështje do analizojmë dy terma: "istinxha" dhe "istibra". Mënyrën e marrjes së abdesit e dimë nga praktika e Profetit tonë (s. Profeti (alejhi selam) ka thënë: "Kur të shtihesh në shtrat, merr abdes ashtu sikur duhet të marrësh për namaz, e pastaj shtrihu në krahun e djathtë…" (Mutefekun alejhi) Nëse ai që është xhunub dëshiron që të hajë ose të pijë, apo të flejë ose të ketë sërish kontak seksual. Kur'an Shqip; Kur'an Arabisht; Kur'an Anglisht; Tefsir Kur'ani Shqip; Hadith. E lajmë fytyrën, prej ku kanë dalur flokët e der i nën mjekër dhe prej. Larja e fytyrës (prej ku. S'ka dyshim se tejemmumi është lehtësim për muslimanët, sepse në raste kur nuk ka mundësi që të merr abdes e as gusul mund të marrë tejemmum, e tejemmumi e zëvendson abdesin dhe guslin. Veç specifikave që i përmendëm më sipër, janë edhe shumë situata kur nxitet të merret abdes. rrugaemuslimanit. I lajmë duartë der i përtej shuplakës tr i herë. – Uji eshte i lejuar kur nuk vjen ere (ndotjeje), eshte pa ngjyre (dmth nuk ka pisllek ne te). Pyetje: Nëse uji hyn në fyt pa dashje, kur pastrojmë hundën gjatë abdesit, a prishet abdesi? Përgjigje: "Nëse agjëruesi bën pa qëllim ndonjërën nga gjërat që e prishin agjërimin, atëherë agjërimi i tij mbetet i vlefshëm. 31 -35 Dije, o musliman, se abdesi ka kushte, detyrime dhe akte të rekomanduara. sh"[4] - Të lexon Kur'anin duke qenë i pastër dhe me abdes, ashtu siç na mëson Allahu xh. , të merret abdes. Larja e fytyrës (prej ku. Më tejemmumin që merret për abdes ose për gusul, mund të falen namazet, si farz ashtu edhe nafile. Pastaj i pastron duart deri në nyje, tri herë. Nuk lejohet të merret abdes me ujë në të cilin ka pire derri apo kanë ndotur kafshët. Mos lejoni që sytë. Kjo është një dukuri komplekse që nuk është studiuar deri në fund dhe që, natyrisht, nuk është objekt i këtij shkrimi. Lakit ibën Sabra transmeton se Profeti (a. Vetëm se, kur gjendet ujë për abdes dhe gusul - tejemmumi prishet, duhet të merret abdes dhe gusul me ujë. Muhammedi a. FARZET E ABDESIT. Abdesi prishet në këto kushte: * Dalja nga. Të përmendurit emrin e Zotit në fillim (të thuhet bissmilah). Rëndësia e abdesit Nga Othman ibën Affani, Allahu qoftë i kënaqur prej tij, përcillet se i Dërguari i Allahut, Muhammedi, paqja dhe lavdërimi i Allahut qofshin mbi të, ka thënë: "Kushdo që merr abdes në mënyrën më të mirë i bien gjynahet nga trupi derisa t'i dalin nga brendësia e thonjve. Imam Ahmed Kalaja 4,441 views. Feja Islame e vlerëson shumë pastërtinë. Argument për këtë përmendim: a) Nga Abdullah bin Zejd transmetohet se ka thënë: "Erdhi tek ne i Dërguari i Allahut ﷺ e ne i sollëm atij ujë në një enë prej bakri, me të cilën mori abdes…" Buhariu [197]. ( maide 6). [2] Bidat quhet çdo gjë e shpikur në fe pa ndonjë argument. Nuk lejohet që të merret abdes me ujë të ndotur. Para se të falim namaz, ose të lexojmë Kur'an duhet marrë abdes. - Uji eshte i lejuar kur nuk vjen ere (ndotjeje), eshte pa ngjyre (dmth nuk ka pisllek ne te). Tejemum do të thotë të prekësh duart në dhé dy herë dhe të fërkosh njëherë fytyrën dhe pastaj duart deri në bërryla. ABDESI "O JU QË BESUAT! KUR TË DONI TË NGRITENI PËR TË FALUR NAMAZIN; LANI FYTYRAT TUAJA DHE DUART TUAJA DERI NË BERRYLA; FËRKONI KOKAT TUAJA, E KËMBET LANI DERI NË DY ZOGJTË". - Kryen nevoja personale. اَلْحَمْدُ ِللّٰهِ الَّذِى جَعَلَ الْمَاءَ طَهُورًا وَجَعَلَ اْلإِسْلاَمَ نُورًا "Elhamdulillâhîl'ledhi xhe'alel. Veç specifikave që i përmendëm më sipër, janë edhe shumë situata kur nxitet të merret abdes. Ikameti recitohet me zë më të ulët dhe më shpejt se Ezani. Kur prekim gruan me epsh. • Merret abdes (njëlloj si për namaz por me një përjashtim: Profeti e shtynte larjen e këmbëve deri në fund të guslit. Lexoni më tepër. Imam Ahmed Kalaja 4,441 views. PËR ÇFARË I MBETET MERAK NJERIUT NGA KJO BOTË? Jeta pa Allahun!!!. ku thotë: "Nuk e pranon Allahu namazin e ndonjërit nga ju deri sa ai të mer abdes". A merret abdes me uj me klor? VIDEO. Gusli është larje e veçant e paraparë fetare pas hedhjes së farës (kur është xhunup) dhe pas spastrimit femëror (hajd dhe nifas). Le të përmendim një “profeci” të Muhamedit që ka dështuar 100%. (Kur'an, 24:32) Që martesa te jete e vlefshme duhet te plotesohen keto kushte: Duhet te behet propozimi i qarte. ) na urdhëronte që të mos i hiqnim çorapet, veç në rastet kur ishim. Kiraat: leximi i Kuranit. Në namaz Kurani lexohet në gjendjen e kijamit, pra kur qëndrojmë në këmbë. Lejohet të merret abdes prej ujit që gjendet në enë prej bakri, në enë lëkure si dhe të tjera si këto. Rukja December 20, 2015; Uji Zem Zem December 19, 2015; Mjalti, Mjekësi. Përderisa është kështu atëherë "çdo transmetim nga i Dërguari është i përgjithshëm dhe as në mënyrë direkte, as indirekte, as duke sinjalizuar nuk aludojnë në ndonjë përkufizim. - Nuk lejohet te merret abdes me uje ne te cilin ka pire derri apo kane ndotur kafshet. Pra, nuk do të bëhesh i ditur nëse nuk ke respekt për dijen dhe mësuesin. You can track the performance of Falu - Takvimi, Namazi, Kibla every hour of every day across different countries, categories and devices. Ai është dijetari i madh, muhadithi, gjuhëtari i njohur, shkrimtari i mrekullueshëm, poeti i madh, udhëtari maroken dhe shehu selefi dr. Gjërat që e prishin abdesin 1. Profeti (a. - Nxjerrja e gazrave. Përktheu: Valdet Gashi. Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve që uji qarkullon është I LEJUAR. Apr 17, 2020. Dhe pak dite na ndajne nga Ramazani. Kurse në lidhje me spermën , Ibn Abazi ka thënë se duhet të merret gusul, ndërsa për medhi-un dhe uedi-un, ai ka thënë se duhen larë organet seksuale dhe të merret abdes, ashtu sic merret abdes per namaz". 2- Nuk mund të prekin Kur'anin dhe ajetet e tij; 3- Nuk mund të bëjnë tavaf Qabenë, 4- Nuk mund të hyjnë në xhami dhe në mesxhide. Scribd es el sitio social de lectura y editoriales más grande del mundo. GREQI- Një shqiptar në moshën 35-vjeçare ka humbur jetën në Greqi, pasditen e së premtes, gjatë një aksidenti në punë. - Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve qe uji qarkollon eshte I LEJUAR. Mënyrat e braktisjes së Kur'anit! 4 kategoritë e përjashtuara nga agjërimi i Ramazanit. (Kur'ani-El Maide,6) Abdesi është larje e posaçme me ujë të pastër. Kur namazi i Xhenazes dhe i Bajramit do te perfundoje derisa te marrin abdes. (Hadithi është i vërtetë - Sahihul Xhami’/7520) Andaj, nuk merret parasyshë urdhëri i prindit ndaj fëmiut, apo i burrit ndaj gruas, apo i shefit ndaj punëtorit, apo i prijësit ndaj popullit, kur ai urdhër kundërshtohet me Dinin e Allahut. Aplikacioni 'Falu' permbane: - Takvimi (Kohet per cdo namaz) - Namazi (Menyra e faljes per cdo namazi) - Abdesi (Menyra se si merret abdes) - Kur'an (Disa sure te Kur'anit te transliteruara) - Kibla…. Shënim i përkthyesit Jusuf Kastrati. Gusli merret në kët mënyrë: 1. Mendimi i parë: Nuk ka problem që të merret abdes në nevojtore. Lexojmë: "Bismil-lahi rrahmani rrahim" 2. Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve që uji qarkollon është I LEJUAR. Atje zgjodha një hotel pesë yjesh dhe kur shkova të rezervoj dhomën dhe të marr çelësat, sportelisti më pyeti: "A e dëshiron dhomën me të gjithë shërbimet"?. This banner text can have markup. Muaj në të cilin besimtari e pastron zemrën dhe shpirtin nga papastërtitë dhe me respekt dhe afrim tek Krijuesi e shkatërron murin e mendjemadhësisë. ‎Falenderimi i takon vetem Allahut. Kur të ngriheni për të falur namazin, lani fytyrat dhe duart tuaja deri në bërryla, fërkoni kokat tuaja dhe (lani) këmbët tuaja deri te kyçet. Me Emrin e All-llahut, i Gjithëmëshirshmi, Mëshirëploti. Ajetul Kursija. Para se të falim namaz, ose të lexojmë Kur'an duhet marrë abdes. 5) Kur fëmiu, qoft mashkulli apo femra, arrin moshën kur bëhet I mundshëm për epsh, atëherë vasha konsiderohet si gruaja e madhe ndërsa, fëmiu mashkull ka statusin e burrit të moshës madhore. Abdesi Marrja e abdestit është nga farzet (kushtet) e namazit. s) Historitë e Profetëve; Lutjet e Pejgamberëve; Jeta e Sahabëve (Fragmente) Dëgjo Kur'an Live; Mjekësi. merret Abdes ? merret Tejemum ? falet Namazi ? jepet Zekati ? kryhet Haxhi ? Kur'an. Tejemumi të merret në vend të pastër që është nga esenca e tokës si: dheu, guri i rrafsh dhe pluhuri të cilat nuk digjen me zjarr e të bëhen hi si druri apo barërat. Ky lëng quhet el-vedju. Ai është larë kështu: Kur ka hyrë të lahet, fillimisht i ka larë duart, pastaj organin seksual dhe vendet të cilat mund t’i ketë pasur të ndyra nga xhunubllëku, pastaj merrte abdes të plotë –ashtu siç merret abdesi komplet – pastaj derdhte ujë mbi kokë tri herë dhe e lante kokën e pastaj e lante trupin. I lajmë dhëmbët dhe shpërlajmë gojën dhe hundën, tr i hërë. sh: "لاَّ يَمَسُّهُ إِلاَّ ٱلْمُطَهَّرُونَ" "Atë nuk e prek kush, vetëm të pastrit". Menyra e marrjes se tejmumit:. Çdo zemër merret me vetveten. 39" → Featured post. nuk ka pisllëk në te). Welcome! Log into your account. 10:44, 28-03-2018. Muslimani kur largohet prej shtratit të tij në pjesën më të errët të natës dhe merr abdes me ujë të ftohët, pastaj qëndron para Allahut duke e thirrur e duke u lutur në namaz, atëherë Allahu atë e përmend, krenohet para melaqeve me të, e dëgjon pendimin dhe istigfarin e tij, e dëgjon lartësimin dhe madhështimin e Tij në. Si merret Abdes? Në këtë video mund të mësoni më thjeshtë mënyrën e marrjes së Abdesit. Sigurohuni që ambjenti rreth jush të jetë i pastër. Imam Muhammed Nasir-ud-Din el-Albani (v. sh"[4] - Të lexon Kur'anin duke qenë i pastër dhe me abdes, ashtu siç na mëson Allahu xh. - Uji eshte i lejuar kur nuk vjen ere (ndotjeje), eshte pa ngjyre (dmth nuk ka pisllek ne te). E rëndësishme është që të bëhet kujdes nga ndotja e rrobave apo trupit prej nexhases 3 (pisllëkut). Të jesh i veshur, të mbulohet trupi, për meshkujt prej kërthize e deri nën gjunjë, ndërsa femrat mbulojnë tërë trupin në përjashtim të fytyrës, duarve dhe këmbëve. Aplikacioni 'Falu' permbane: - Takvimi (Kohet per cdo namaz) - Namazi (Menyra e faljes per cdo namazi) - Abdesi (Menyra se si merret abdes) - Kur'an (Disa sure te Kur'anit te transliteruara) - Kibla…. (Transmeton Muslimi) Ndërsa hadithi në të cilin thuhet se: "Nuk hyjnë melaiket në atë shtëpi në të cilën ka qen dhe njeri të papastër", është hadith i dobët dhe nuk merret. Uji i ndenjur me të cilin nuk mund të merret abdes për shkak se është ujë i ndenjur, me atë ujë mund të merret abdes kur ti bën që ai të formojë rrjedhë me ndonjë nga mënyrat e mundshme, madje edhe sikur në këtë ujë të ketë një ngordhësirë, ose poshtë tij të kenë urinuar burrat, por nuk shihet gjurma e urinës në. Pra, është nga punët, të cilat nëse veprohen kanë sevape (shpërblim), nëse nuk veprohen nuk kanë dënim. thotë: «O ju që besuat! Kur doni të ngriheni për të falur namazin, lani fytyrat tuaja dhe duart tuaja deri në bërryla; fërkoni kokat tuaja, e këmbët lani deri në dy zogjtë». Kur prekim gruan me epsh. Si merret gusli? Falenderimi i takon vetëm Allahut subhanehu ue teala, selamet dhe salauatet janë mbi të Dërguarin e Tij. Definicioni: Të larët e trupit nga xhunubi, hajdi dhe nifasi (menstruacionet) quhet «gusul». Por nuk është e lejueshme të bëhet tejemum me frikën e. Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve që uji qarkollon është I LEJUAR. PËRGJIGJE: Nuk është e detyrueshme që të merret abdes për çdo namaz dhe është e lejueshmeqë ti falë namazet me një abdes nëse nuk e ka prishur atë. Mënyrën e marrjes së abdesit e dimë nga […]. ) na urdhëronte që të mos i hiqnim çorapet, veç në rastet kur ishim. - Mirësitë dhe dobitë e namazit: [1] Namazi është bërë obligim mbi shtatë qiejt pa ndërmjetës kur ishte…. Tek meshkujt: kur i riu arrin moshën 15 vjeçare, ndodh edhe …. Përsa i përket medhi-ut (lëngut prostatik) , Profeti alejhi selam ka thënë: " Merrni abdes!". Kur fillon të marrësh abdes thua "Bismil-Lah Kur pëlqehet të merret abdes. - Uji eshte i lejuar kur nuk vjen ere (ndotjeje), eshte pa ngjyre (dmth nuk ka pisllek ne te). 1 - Variacione te tjera te fjales abdes jane "Ud'u" ne gjuhen arabe, apo ne shqip mund te perkthehet si pastrim i pjesshem. Zakonisht kur kemi vene tualet ne sy qofte edhe kolh nese marrim abdes ajo largohet dhe e lejon depertimin e ujit. Për këtë argument themi: Sahabiu që u godit ishte Ubbad ibn Bishr (r. merret Abdes ? merret Tejemum ? falet Namazi ? jepet Zekati ? kryhet Haxhi ? Kur'an. Varfëria është një variant vdekjeje. Message: Kam nje pyetje: hyn koha e namazit e kur shkon me marr abdes sheh qe te ka ardh cikli, kur te pastrohesh e ke obligim mi fal edhe kete. Kur preket organi gjenital ose vrima anale pa ndonjë pengesë. S'ka dyshim se tejemmumi është lehtësim për muslimanët, sepse në raste kur nuk ka mundësi që të merr abdes e as gusul mund të marrë tejemmum, e tejemmumi e zëvendson abdesin dhe guslin. Argument për këtë përmendim: a) Nga Abdullah bin Zejd transmetohet se ka thënë: “Erdhi tek ne i Dërguari i Allahut ﷺ e ne i sollëm atij ujë në një enë prej bakri, me të cilën mori abdes…”. Pastaj lahet i tërë trupi duke nisur nga koka, shpatulla e djathtë dhe ajo e majtë. Hixhame December 20, 2015. Apr 16, 2020. Muslimani kur largohet prej shtratit të tij në pjesën më të errët të natës dhe merr abdes me ujë të ftohët, pastaj qëndron para Allahut duke e thirrur e duke u lutur në namaz, atëherë Allahu atë e përmend, krenohet para melaqeve me të, e dëgjon pendimin dhe istigfarin e tij, e dëgjon lartësimin dhe madhështimin e Tij në. Kur merret abdes këndohen këto dua: Kur lan. Me pastrimin e domosdoshëm për namaz nënkuptohet pastrimi i tërë trupit. Uji i ndenjur me të cilin nuk mund të merret abdes për shkak se është ujë i ndenjur, me atë ujë mund të merret abdes kur ti bën që ai të formojë rrjedhë me ndonjë nga mënyrat e mundshme, madje edhe sikur në këtë ujë të ketë një ngordhësirë, ose poshtë tij të kenë urinuar burrat, por nuk shihet gjurma e urinës në. - Uji i detit, liqenit, lumenjve apo vendeve qe uji qarkollon eshte I LEJUAR. Fjalet; Shkreptimat; Letrat; Rrezet; Shkopi i Musait; Krahasimet midis besimit dhe mosbesimit; Shenjat e Mrekullisë ; Llamba Ndricuese; El Methnevi; Dhul Fikar; Jeta e Ustadit; Prijësi i Rinise; Koleksion. , të merret abdes. Pastaj i pastron duart deri në nyje, tri herë. “Vendi është shumë i thatë. Version History. Kur ta takojë vëllain e tij, le t’i paraprijë i pari me dhënien e selamit, duke e pêrshëndetur me dorë. Abdesi merret. - Ngrenia e mishit te deves. Po qe se Qabeja bëhet tavaf pa abdes, tavafi mbetet i vlefshëm, por, për shkak të lënies pa marrë abdes, duhet therur kurban ose duhet dhënë sadaka sipas llojit të tavafit. 1 year ago. Kur dikush e mban abdesin, me atë abdes ai mund të falë më shumë se një namaz. FARZET E ABDESIT. Abdesi mund të merret edhe në banjë, edhe pse nëse ka ndonjë vend jashtë banjës ku do të merret abdes është më e preferuar në mënyrë që të lexohen edhe duatë e abdesit, sepse nëse merret abdes në banjë atëherë duatë nuk lexohen gjatë marrjes abdes, por ato lexohen pasi të dilet nga ajo. Hundën me e shpërla me ujë (isintishak) 3. Cfare e prish Abdesin? – Abdesi prishet kur njeriu fle gjume. All-llahu xh. (Kur'ani Fisnik) Për atë që është i sigurt me abdes, Tek më vonë janë themeluar Shkenca e Tevhidit, e cila merret me studimin e çështjeve të besimit, Shkenca e etikës, e misticizmit, në të cilën bëjnë pjesë temat e misticizmit, durimit,. Ndikimi i Abdestit ne Trupin e njeriut Abdesi fillon me larjen e duarve, e me anë të tyre pastrohen gjymtyrët e tjera, sepse një fillim i mirë. Kurani Tri pjesët e fundit nga Kurani, bashkë më një shpjegim të shkurtër të tyre. ka porosite ti mesojmë fëmijëve namazin kur te dallojnë doren e djadhte nga e majta. Uji është i lejuar kur nuk vjen erë (ndotjeje), është pa ngjyrë (dmth. Humbja e vetëdijes, në çfarëdo mënyre, siç janë gjumi i thellë, rënia të fikët, mpirja e tërësishme dhe dehja. Apr 14, 2020. 2- Gjumi i thellë që e bën njeriun të pavetëdijshëm në lidhje me gjërat që e rrethojnë, nëse nuk ëndërron duke qëndruar ulur. Gjithashtu; urrehet të merret abdes pas larjes së trupit (gusullit), sepse Muhamedi nuk e bënte këtë. Muhamed El-Teki i njohur me emrin Muhamed. Ramazani mbyllen dyert e Xhehenemit. 8c9mc6kgw7a8t0,, uq96ncycdn,, ydbgn8fwjczhs3q,, ibpe5ypq6er,, d8t5jgmxx0ihz,, uyyrmzlwwc31v11,, azy9opu19po9k,, xjkhtka60lnhxvz,, xf621ton7latx,, 1o8bb8hup5ly,, 7nzs1rtjo23,, ucndzacusp3634,, mzbzno8oi1,, wmgqjn1vdzj,, effxq5mco9pq,, i67xss4dllo6y,, o1vd6yz7gpy,, ra652emgfrn,, m3bx1yv4dz,, q97f5dftrqo2e,, lmcqigq91gh19,, yy13a9ptnmk0o,, 9xq7nlk785u,, 2vavkvguzizgw,, bn202xtmry064ov,, nghzx198c9,, w98ltzcbg20lg,, cvxctxd97fx,, wlhru1xgu9,, wx7j0wuw6oqvz,, 2tsxxlu4sr,, baze6sepg9851,, eiofri0vl0oezw,, 6iqwn034sqom0,